Huurzone
07-07-2020
Groene vingers, opgelet! Bij het huren van een leuke woning hoort natuurlijk ook het onderhouden van een tuin. Normaal hebben mensen een balkon of een achtertuin en een klein voortuintje (of helemaal geen voortuin). Bij huurhuizen in Noord-Holland zie je juist heel veel grote voortuinen. Zelfs de huurwoningen in Amsterdam tot in het centrum hebben een tuin, meestal in de vorm van een dakterras. Tuinen worden voor ons zodoende steeds meer belangrijker, niet alleen voor het zicht, maar ook voor bijvoorbeeld ongedierte. Maar hoe houd je je tuin nou een beetje netjes? Of hoe kan je je tuin nog meer opfleuren? Welke verplichtingen vallen onder het onderhoud door jezelf of van de verhuurder? Hier lees je alles wat te maken heeft met het onderhouden van de tuin.
Wiens verplichting?
Wanneer je een huis huurt worden er afspraken gemaakt over het onderhoud in het huurcontract. Het onderhoud van een woning kan onderverdeeld worden in groot en klein onderhoud. De verhuurder draait meestal voor de kosten op als het gaat om groot onderhoud. De kosten van het klein onderhoud komt daarentegen op de rekening van de huurder. Onder groot onderhoud moet je denken aan een kapotte gasleiding, iets wat niet zomaar mag gebeuren en waar de verhuurder voor aansprakelijk gesteld wordt. Onder klein onderhoud vallen zaken als het schoonhouden van het huis, het verven van de muren, het ontstoppen van een wc etc.
Maar waar valt het tuinonderhoud onder? Over het algemeen behoort tuinonderhoud tot het kleine dagelijks onderhoud van de woning. De kosten die ontstaan door het tuinonderhoud zijn daarom ook voor de huurder. Bij het tekenen van het huurcontract wordt dit meestal vastgesteld onder het Besluit Klein Herstellingen, dat onderdeel uitmaakt van het contract. Als huurder ben je dus zelf verantwoordelijk voor het maaien van het gras, de tuin veegschoon te houden, het onkruid te verwijderen tussen de tegels en het gras, snoeien van heggen en bomen, schuttingen, vervangen van dode beplatingen en kapotte planken. Alle spullen die je hiervoor nodig hebt zal je zelf moeten aanschaffen.
Er zijn echter ook kosten met betrekking tot tuinonderhoud die voor de verhuurder zijn. Bij de eerste bewoning moet de verhuurder er voor zorgen dat er een afscheiding is van het erf met de buren. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor toegangspaden. Als huurder mag je ook de verhuurder inlichten bij grote reparaties, zoals verzakkingen van het dak van de schuur.
Klein onderhoud
Hoe zorg je er nou voor dat jouw tuin op het Amazonewoud gaat lijken? Zoals in het huurcontract beschreven staat, wordt tuinonderhoud beschouwd als klein onderhoud. Dit betekent niet per se dat je er dagelijks bezig mee moet zijn, maar toch wel maandelijks. Houd regelmatig even de tuin bij, ook al is het maar iets kleins, zoals onkruid van tussen de tegels halen of het gras maaien. Zorg er ook voor dat je de planten genoeg water geeft, zodat het er niet bijhangt als een grote slappe bedoeling. Je hoeft hier niet elke dag mee bezig te zijn, maar alle kleine beetjes helpen. Als gouden tip kan ik nog meegeven om een keer in de lente en een keer in de herfst een hele dag uit te plannen om in de tuin te werken. Op deze dag doe je gewoon alles in een keer, van het snoeien van de heg tot het schrobben van de tegels.