Onderhoud tuinmeubelen
Claudia Sloot on 27-08-2019
Tuinmeubelen uitzoeken en er gebruik van maken is het leukste gedeelte. Bij de meeste tuinmeubelen is er op een bepaald moment wel iets van onderhout nodig. Afhankelijk van het materiaal is het voldoende om bijvoorbeeld jouw kunststof tuinmeubel met een sopje af te nemen, maar bij een loungebank van steigerhout komt er een moment dat deze opnieuw geschuurd en gebeitst moet worden. Daarom is het van belang om bij de aanschaf eerst goed na te denken over het onderhoud van tuinmeubelen.
Materialen tuinmeubelen
Er zijn tuinmeubelen in verschillende materialen verkrijgbaar. Jaren geleden kozen de meeste mensen voor kunststof, omdat dit onderhoudsvriendelijk is. Tegenwoordig zijn er veel andere mogelijkheden, waarbij hout voor buiten het wint aan populariteit.
-
Kunststof tuinmeubelen
-
Wicker tuinset (of gevlochten kunststof)
-
Aluminium tuinset
-
Tuinmeubelen van bamboe
-
Houten tuinmeubelen
Een teakhouten tuintafel heeft natuurlijk een andere uitstraling dan een kunststof tuinmeubel. Houten tuinmeubelen staan vaak wat warmer en een aluminium tuinset wat strakker. Gelukkig zijn er zoveel verschillende stijlen, zodat er voor iedere tuin wel wat wils is.
Soorten houten tuinmeubelen
Hoe onderhoud ik houten tuinmeubelen? Tuinmeubelen van hout kun je grofweg in twee houtsoorten opsplitsen: teakhout en vurenhout. Hierbij is teakhout een hardhoutsoort en dus vrijwel onderhoudsvrij. Vurenhout vraagt daarentegen iets meet onderhout. Het populaire en bekende steigerhout valt ook onder vurenhout.
Houten tuinmeubelen: de voordelen
Houten tuinmeubelen zijn niet voor niets zo populair… Ze hebben namelijk een aantal voordelen die steeds belangrijker worden. Wij zetten ze graag voor je op een rij:
-
Duurzaam
-
Sterk materiaal
-
Natuurlijk en warm
-
Blijft koel in de zon (in tegenstelling tot donker kunststof)
Teakhout behandelen
Hoe onderhoud ik teak tuinmeubelen? Teakhouten tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Heeft u teakhout in de tuin staan, dan heeft u eigenlijk aan twee producten genoeg.
-
Teakcleaner
Dit gebruik je als het hout wat vergrijsd is. Hierna is het weer als nieuw. -
Teakolie
Dit gebruik je speciaal om het hout te onderhouden en vergrijzing van het hout te voorkomen.
Vurenhout behandelen
Vurenhout en vooral steigerhout is erg populair. Er is wel wat meer onderhoud nodig ten opzichte van teakhout. Steigerhout kun je schuren en beitsen of lakken om het een oppepper te geven. Een voordeel hiervan is dat je het kunt beitsen of kleuren in een kleur die jij mooi vindt.
Benodigdheden om houten tuinmeubelen te onderhouden
Leg de volgende producten alvast klaar, zodat je goed voorbereidt bent op dit klusje.
-
Zachte borstel
-
Vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger
-
Tuinmeubelolie
-
Harde borstel
-
Droge doek
-
Tuinmeubelspray (optioneel)
-
Houtreiniger
-
Werkhandschoenen
-
Schuurborstel
-
Platte kwast
-
Schuurpapier
-
Tuinslang aangesloten op het water
Stap voor stap houten tuinmeubelen onderhouden
Als je het hout voor buiten een jaarlijkse onderhoudsbeurt geeft, dan ben je verzekerd van een goed onderhouden tuinset. Houten tuinmeubelen zijn niet moeilijk te onderhouden en met ons stappenplan heb je het in een mum van tijd weer achter de rug.
Stap 1: Borstelen van de houten tuinmeubelen
Een zachte borstel is voldoende om de tuinmeubelen schoon te borstelen en tegelijkertijd het hout niet te beschadigen. Een hogedrukreiniger is misschien aantrekkelijk, maar zal de natuurlijke waslaag aantasten. Dit is niet de bedoeling!
Stap 2: Reinigen van het hout
Nu komt de vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger in actie, want met de zachte borstel en een sopje kan het hout zacht geboend worden. Hierna kun je de houten tuinset het beste even 24 uur laten drogen.
Stap 3: Inwrijven met olie
Nu mag het tuinhout worden ingewreven met een borstel en een dikke laag tuinmeubelolie. Vervolgens kun je een break nemen, want de olie moet een kwartier intrekken. Met een droge doek neem je hierna de tuinmeubelen af. Wist je dat er ook een spray beschikbaar is? Handig voor de lastig bereikbare plekken óf om tussentijds het hout wat bij te houden.
Stap 4: Reinigen van het hout
Volg altijd de verpakking van de houtreiniger, waarop precies staat hoeveel water in combinatie met de houtreiniger gebruikt mag worden. Maak het mengsel aan en trek je werkhandschoenen uit de kast.
Stap 5: Inwerken houtreiniger
Je kunt het beste een schuurborstel gebruiken om de houtreiniger mee aan te brengen en in te wrijven. Een platte kwast is handig om bij de hand te hebben voor lastig bereikbare plekjes. Ben je klaar? Laat het dan tien minuten inwerken. Heb je schimmel gespot? Haal dit dan eerst weg met schuurpapier.
Stap 6: Schrobben
Houtreiniger werkt het beste als het hard wordt in geschrobd. Een harde borstel is er perfect voor om het in alle richtingen mee in te schrobben.
Stap 7: Afspoelen van het tuinhout
Pak de tuinslang erbij en spoel de houten tuinmeubelen goed af. Zo spoel je al het overtollige reinigingsmiddel weg. Nu mag het hout 24 uur drogen.
Stap 8: Inwrijven met meubelolie
Nu komt de tuinmeubelolie van pas. Als de tuinset goed opgedroogd is kun je met een borstel en zachte doek een paar lagen meubelolie voor houten tuinmeubelen aanbrengen. Dit voedt het hout en houdt het in topconditie!
Stap 9: Hout beschermen
Het is verstandig om de houten tuinmeubelen binnen op te slaan in de periode dat u ze niet gebruikt. Dit scheelt ontzettend in het verweer van het materiaal. Heeft u geen plek om het binnen op te slaan? Dan is het verstandig om de meubelen af te dekken met een hoes. Worden de tuinstoelen niet gebruikt en zijn dit klapstoelen? Dan is het verstandig om deze schuin tegen de houten tuintafel aan te zetten. Zo loopt het regenwater er vanaf. Hoe mer regenwater het hout absorbeert, hoe meer kwetsbaar het hout wordt.
We hebben je bij deze de ‘ins and outs’ gegeven voor het onderhouden van houten tuinmeubelen. Ben je specifiek op zoek naar het onderhoud van teak tuinmeubelen? Lees dan deze blog die we hierover geschreven hebben. Ben je gek op klusen in de tuin? Misschien is het maken van een buitenkeuken dan wel wat voor jou! In deze blog kun je er meer over lezen.