Overkapping zelf maken
Claudia Sloot on 15-07-2024
Een overkapping is een enorme toevoeging aan je buitenruimte. Dit betekent langer buiten zitten: weer of geen weer. Een regenbui jaagt jou niet meer naar binnen toe, dus blijf lekker buiten bij de barbecue zitten. Lange zachte zomeravonden worden zo nóg langer en met een terrasheater eronder zit je ook vroeg in het voorjaar of in het najaar onder je overkapping.
Materialen overkapping
Een overkapping zelf maken of laten plaatsen is een keuze. Het is altijd van belang om eerst na te denken over het materiaal. De volgende materialen zijn mogelijk:
-
Overkappingen hout > bijvoorbeeld Douglas overkapping
-
Aluminium overkapping
-
Overkapping van glas
-
Overkapping van Polycarbonaat
De meeste mensen kiezen voor een overkapping van hout. Dit heeft een natuurlijke en warme uitstraling en er is veel keuze in soort, kleur en afwerking. Hout is duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Ook is het relatief goedkoop, dus kun je voor een redelijk bedrag een mooie houten overkapping plaatsen. Wil je een echte goedkope overkapping, dan kun je het beste voor pvc als materiaal kiezen.
6 Voordelen van een overkapping
Een overkapping heeft vele voordelen en deze zetten wij graag voor je op een rij!
-
Buiten zitten
Een groot gedeelte van het jaar kun je buiten zitten. Als de zon schijnt, maar ook als het regent. Extra genieten van de buitenruimte dus! -
Schaduwplek
Je hebt een heerlijke vaste schaduwplek, waardoor je niet eerst een parasol uit de schuur hoeft te halen en uit te klappen. Dit scheelt werk en je hebt altijd een koel plekje. -
Tuinmeubelen beschermd
Je tuinmeubelen staan onder de overkapping beschermd tegen de UV straling van de zon en tegen regen, wind en hagel. Hierdoor blijft het materiaal langer mooi en gaan je tuinmeubelen dus langer mee. -
Meerwaarde woning
Een terrasoverkapping is een investering die je zeker zal terugverdienen. Het is een aanvulling voor je buitenruimte die in de meeste gevallen ruim terugverdiend wordt. -
Geen vergunning nodig
Bij een overkapping bouwen heb je meestal geen vergunning nodig. Heb je niet meer dan 30 m2 aan bijgebouwen bij je woning? Dan zit je goed! -
Naar eigen smaak
Er zijn veel verschillende soorten overkappingen mogelijk. Je kunt een afdak maken aan de garage of een overkapping aan huis vast. Een losse overkapping bouwen kan natuurlijk ook én je kunt hem uitbreiden met wanden en een deur, waardoor het een echte veranda wordt en je hier in de winter ook van kunt genieten.
Benodigde tuingereedschap
-
Bouwtekening overkapping
-
Duimstok
-
Waterpas
-
Gatenzaag
-
Winkelhaak
-
Latjes van hout
-
Voetstukken
-
Betonboor (koop hier!)
-
Betonschroeven
-
Muurprofiel
-
Gatenzaag
-
Dakgoot profiel
-
Staanders
-
Hoekstijlen
-
Voetstukken
Stappenplan overkapping maken
Een overkapping zelf maken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt het beste starten met een goede bouwtekening van de overkapping, zodat je de juiste maten hebt en weet hoeveel materialen er ingekocht moeten worden. Hier geven we een voorbeeld van een overkapping aan huids.
Stap 1: Check de vergunning
Het is natuurlijk zonde om erachter te komen dat je eigen overkapping weer afgebroken moet worden. Check dus altijd de website van de gemeente voor de juiste informatie.
Stap 2: Locatie overkapping bepalen
Wordt het voor jou een overkapping aan huis of wil je een overkapping bouwen op een andere plek in de tuin? Controleer de afmetingen, zodat je kunt gaan berekenen hoeveel materialen er nodig zijn.
Stap 3: Hoogte bepalen
Bij het kiezen van de hoogte, kun je bij een overkapping aan huis de verdiepingen van de woning aanhouden. Boor in het muurprofiel gaten met steeds 80 cm afstand van elkaar. Een 40 mm gatenzaag is hiervoor het meest geschikt.
Stap 4: Bevestigen van het muurprofiel
Bij het zelf maken van een overkapping mogen nu de gaten voor het muurprofiel in de gevel geboord worden.Teken deze eerst af en zorg dat de gaten waterpas zijn. Bevestig het muurprofiel.
Stap 5: Staanders plaatsen
De staanders kunnen geplaatst worden in een rechte hoek in het dakgoot profiel. Plaats een voetstuk aan het einde van een staander. Een rechte hoek kun je het beste bepalen met een winkelhaak. Vervolgens kunnen de staanders bevestigd worden met schroeven.
Stap 6: Staanders ondersteunen
Van drie latjes kun je een driehoek maken (een beetje als de standaard van een schildersezel), die je kunt gebruiken om de staander te ondersteunen, voordat je alles aan elkaar hebt bevestigd.
Stap 7: Hoekstijlen bevestigen
Bevestig de hoekstijlen aan de ene kant aan het muurprofiel en aan de bovenkant aan het dakgoot profiel.
Stap 8: Voetstukken bevestigen
Nu zijn de voetstukken aan de beurt. Zet deze vast met betonschroeven en een betonboor. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je zelf al een betonnen ondergrond hebt gelegd.
Stap 9: Het dak kan erop!
Kies je voor een dak van platen? Dan kunnen deze op maat gemaakt worden en bevestigd op het frame. In het geval van hout als materiaalkeuze, dan is het verstandig om wat extra tussenbalken te plaatsen, om zo hier de planken op te bevestigen. Denk je ook aan het waterdicht maken van het dak? Dat zit toch nét iets prettiger tijdens een regenbui!
Wij wensen je veel plezier met je eigen overkapping! Ben je niet zo’n klusser, dan kun je natuurlijk altijd gewoon een overkapping kopen en laten plaatsen. Als handige Harry ben je wellicht ook geïnteresseerd in onze blogs over zelf een schutting plaatsen of zelf een buitenkeuken maken!