Vijver aanleggen: wat je écht moet weten
06-05-2021
Veel mensen met een tuin dromen ervan een vijver aan te leggen; ze zien er immers prachtig uit en zijn leuk om naar te kijken, zeker als je ook vissen houdt. Het aanleggen van een vijver is echter veel werk en vergt enige kennis van zaken. Wat voor soorten vijvers bestaan er? Wat is een geschikte plek voor een vijver? Hoe leg ik deze aan en wat doe ik er allemaal in? Hieronder staan de belangrijkste tips voor iedereen die droomt van een vijver in de tuin.
Allerlei soorten vijvers
Vijvers zijn er in alle soorten en maten. De meeste vijvers zijn echter in twee categorieën onder te verdelen: voorgevormde vijvers en folievijvers. Voorgevormde vijvers zijn, zoals de naam het al zegt, voorgevormd. Het zijn simpelweg grote bakken die meestal van kunststof zijn gemaakt, klaar om in te graven. Voor het aanleggen van folievijvers moet je eerst vijverfolie kopen. hier bekleed je het gat in de grond mee om ervoor te zorgen dat het water en de grond niet met elkaar vermengd raken.
De plek van jouw vijver
Kies alvorens een vijver aan te leggen eerst de juiste plek in de tuin uit. Een vijver moet deels in de zon liggen. Daarnaast kun je de vijver het beste uit de buurt van bomen, struiken en andere grote planten plaatsen. Zeker in de herfst zullen losse bladeren anders in de vijver belanden en daarmee de waterkwaliteit verslechteren. Bovendien kunnen folievijvers beschadigd raken door de grote wortels. Leg een vijver altijd aan in het voorjaar, zodat jouw vijver geen last krijgt van plotselinge massale algontwikkeling en eventuele vijverplanten een goede start kunnen maken.
Een vijver aanleggen
Een vijver kan het beste tussen de 80 en de 100 cm diep zijn. Kleine vijvers kunnen ook 60 cm diep gemaakt worden, maar minder diep dan dat wordt afgeraden. maak altijd verschillende lagen in een vijver, zodat er ruimte is voor allerlei soorten planten en dieren. Een voorgevormde vijver kan na het graven zo de grond in. Vijverfolie moet eerst goed afgemeten worden. Ook is het raadzaam de bodem te bedekken met zand, zodat grondwater en scherpe stenen de vijver niet van onderaf kunnen beschadigen. Bedek de folie aan de randen met zware stenen, zodat deze netjes blijft liggen.
Een mooi afgewerkte vijver
Tot slot is het tijd om jouw vijver te vullen met water. Daarna kunnen de waterplanten erin. Na twee weken heeft vijverfolie zich aangepast aan de waterdruk en is deze licht verschoven. Nu kun je de omgeving van de vijver ook decoreren. Voordat je vissen in jouw vijver doet is het belangrijk de waterkwaliteit te meten. Hiervoor zijn speciale strips verkrijgbaar, die vertellen of het water geschikt is.
Hopelijk helpen deze tips jou op weg en weet je nu genoeg over het aanleggen van jouw ideale vijver. Wordt het een kleine bescheiden vijver met mooie begroeiing, of ga je juist voor een weelderige vissenvijver met een bijzondere vorm? De mogelijkheden zijn eindeloos. Maak jouw tuin af met een prachtige vijver, en geniet van eindeloos waterplezier!